Володимир Зеленски е новият президент на Украйна

преди 3 години

Комикът победи Порошенко с почти три пъти повече гласове

Новакът в политиката Володимир Зеленски, кандидат на извънпарламентарната партия „Слуга на народа”, спечели изборите за президент на Украйна. Той събра 72,5% от гласовете, а действащият държавен глава Петро Порошенко – 27,5%. Това показват екзитполовете на телевизиите „112 Украина “ и „Нюсван“. Украинските избиратели са били по-активни на втория тур, съобщава се и за нарушения.

Снимка Интернет

Във видеообръщение след обявяването на резултатите от изходните анкети Зеленски заяви, че неговата победа е обединяващ фактор за страната. „Най-важното нещо, което направихме, е да обединим нашата страна, нашия живот, нашите хора. Благодаря ви“, каза той във видеосъобщение, което беше оповестено в телеграмата на Зеленски

Порошенко призна поражението си, но посочи, че няма да напусне политиката. Той призова своите поддръжници да не се отчайват и да продължат борбата.

Роденият в Кривой рог комик Зеленски обеща референдуми за влизането на страната му в НАТО и в Европейския съюз. Смята, че с Русия се налагат преговори и че анексираният Крим трябва да бъде върнат без компромиси.

53-годишният действащ президент Петро Порошенко загуби от популярността си заради безизходицата около конфликта в Донбас и скандалите за корупция сред политическия елит. Той обаче има безспорни успехи като създаването на антикорупционен съд и възможността на украинците да пътуват без визи в ЕС до 90 дни.

По време на неговия мандат украинската армия получи сериозна помощ от САЩ и НАТО за своята модернизация.

.

Етикети: * *