Вторият прочит

преди 1 година

С един замах българският вицепремиер решава в полза на Русия възлов за президента Путин проблем.

Едва ли има българин, който не би застанал зад твърдата позиция на вицепремиера Каракачанов по отношение на продължаващите провокации на македонски политици, свързани с общата ни история и привнесените езикови спорове. Да претендираш, че цар Самуил е бил македонски цар, след като заради него император Василий придобива прозвището„българоубиец“ е същата дивотия, като да претендираш, че и Луната е исконна македонска земя, както гласеше един виц навремето.

Естествено, че когато говорим за историята и националната идентичност, трябва да има една „тънка червена линия“, която определя границите на компромиса и която не бива да се прекрачва. Но ми дращи очите още един факт, който никой досега не си позволява да обсъжда. Говоря за геополитическото измерение на изказването на Каракачанов, в частта му за блокиране на членството на съседната ни страна в ЕС и НАТО, с акцент върху НАТО.

През последните две години на няколко пъти се водеха дискусии за руската хибридна война на Балканите, включително за намесата на руски дипломати от посолството в София във вътрешните работи на други балкански държави. Руската позиция е кристално ясна: след приемането на Черна гора в НАТО, с цената на всичко да бъде попречено на Македония да я последва.

Такъв втори прочит на изявлението на Каракачанов означава първо, че България заема изцяло руската позиция за евентуално членство на Македония в НАТО и второ, че влиза в открито противопоставяне с общата позиция на съюзниците ни.

С един замах българският вицепремиер решава в полза на Русия възлов за президента Путин проблем.

Като вземем под внимание и продължаващото бавене на големите оръжейни сделки със съюзниците и поредното трайно обвързване с руския военно-промишлен комплекс, изявлението на Каракачанов ни поставя в твърде деликатна ситуация, защото подлага на съмнение дори необратимостта на геополитическата ориентация на България.

Затова мълчанието по темата за втория прочит е вредно и опасно.

Етикети: *