“Yesterday“ на “Бийтълс“ е най-хубавата песен в историята на човечеството

преди 2 години

Пол Маккартни чува мелодията в съня си и сутринта бързо я изсвирва на пианото, за да не я забрави

Хитът “Йестърдей“ (“Yesterday“) на “Бийтълс“ от 1965 г. е най-хубавата песен в историята на човечеството според класация на финансовия портал 24/7 Wall Street, съобщи БТА, като цитира „Лента“.

Снимки Уикипедия

Класацията е съставена, като са отчетени продажбите, престоят в хит-парада на “Билборд“, броят на кавърите и популярността на песента сред меломаните.

“Yesterday“(на български – „Вчера”) има над 2200 кавъра. В класацията за сингли Хот 100 на “Билборд“ тя се задържа 11 седмици.

„Yesterday“ бе определена за най-добрата песен на 20 век през 1999 г. в класацията на BBC Radio 2 от музикални експерти и слушатели и стана № 1 на всички времена в класация на MTV.

Пол Маккартни изпълнява „Yesterday“, до него е съпругата му Линда, 1976 г. с групата „Уингс“
Снимка Уикипедия

Автор на “Yesterday“ е Пол Маккартни. В Европа песента е издадена в албума “Help!“, а в САЩ като сингъл. Според биографите на сър Пол и на „Бийтълс” Маккартни е композирал мелодията насън в стаята на приятелката си Джейн Ашър в дома на родителите й. Щом се събудил, Пол отишъл на пианото и бързо изсвирил мелодията, за да не я забрави.  Песента е записана в Abbey Road Studios на 14 юни 1965 г., четири дни преди 23-ия рожден ден на Пол Маккартни.

Саймън енд Гарфънкъл, на второ място в класацията
Снимка Уикипедия

На второ място е “Like a Bridge over Troubled Water“ на американския дует „Саймън и Гарфънкъл“ от 1970 г. Тя има повече от 400 кавъра, а в класацията за сингли на “Билборд“ се задържа 14 седмици.

На трето място е “Rolling in the Deep“ на Адел от 2010 г. Тя се задържа 65 седмици в Хот 100 и има 84 кавъра.

В челната десетка са също “Hey Jude“ на “Бийтълс“, “All of Me“ на Джон Леджънд, “Bad Romance“ на Лейди Гага, “Bohemian Rhapsody“ на “Куин“, “Let It Be“ на “Бийтълс“, “Ain’t No Sunshine“ на Бил Уидърс.

В стоте песни, попаднали в класацията, най-много хитове имат“Бийтълс“.

Yesterday

Yesterday
All my troubles seemed so far away
Now it looks as though they’re here to stay
Oh, I believe in yesterday

Suddenly
I’m not half the man I used to be
There’s a shadow hanging over me
Oh, yesterday came suddenly

Why she had to go, I don’t know
She wouldn’t say
I said something wrong
Now I long for yesterday

Yesterday
Love was such an easy game to play
Now I need a place to hide away
Oh, I believe in yesterday

Why she…

„Приоритети” поздравява своите читатели с на-хубавата песен в историята на човечеството – „Yesterday” на великите „Бийтълс”.https://www.youtube.com/watch?v=WSuVCyT63II

Етикети: *