За 29-ти път бяха раздадени театралните награди „Аскеер”

преди 3 години

Сред отличените са актьорите Иван Налбантов, Радина Кърджилова и Валентин Ганев

Актьорите Иван Налбантов, Радина Кърджилова и Валентин Ганев бяха сред удостоените с наградите „Аскеер”, които бяха раздадени за 29-ти път на церемония в Театъра на българската армия на 24 май, Деня на българската просвета и култура, и по традиция, под патронажа на министерствата на културата и на отбраната.

Иван Налбантов
Снимка Булфото

„Аскеер“ са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават „от артисти – за артисти“ и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 29-годишната си история фондация „А“Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли.

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета „Върви, народе, възродени!“ в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.

Наградата за най-добра съвременна българска пиеса получи Александър Секулов за „Дебелянов и ангелите”, постановка на  Пловдивския драматичен театър. За същата постановка „Аскеер” получиха режисьорът Диана Добрева и Мира Каланова за костюмография.

Радина Кърджилова
Снимка Булфото

За главна мъжка роля бе отличен Валентин Ганев за образа на Лаймън Фелт в „Спускане от връх Морган“, а за женска – Радина Кърджилова за ролята й на Сара в „Любовникът“ – и двете в афиша на Народен театър „Иван Вазов“.

Наградата за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов, който заяви: „Никога досега до днешния ден не съм бил обект на такова засилено внимание“, след което връчи отличието за изгряващата звезда Ненчо Кънев, който играе Гаврюшка в спектакъла „Картоиграчи“ на Плевенския драматичен театър.

Валентин Ганев
Снимка Булфото

Първият носител на „Аскеер“ за цялостно творчество през 1991 г. е актрисата Славка Славова. През годините са били отличавани още такива колоси на българския театър като Георги Калоянчев, Иван Кондов, Николай Бинев, Наум Шопов, Таня Масалитинова, Петър Слабаков, Георги Черкелов, Коста Цонев, Васил Михайлов, както и драматурзите Йордан Радичков, Валери Петров и режисьорите Леон Даниел, Асен Шопов и Надежда Сейкова.

Етикети: * *