За България без компромис!

преди 1 година

Водач на листата на коалиция НАЦИОНЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА в 23 МИР. СОФИЯ

На 11.06.1989 г., тук в Славовица – родното село на Ал. Стамболийски, срещнах най-духовните, морални и демократично мислещи хора в живота си! Всички бяха с тежки присъди от времето на комунизма. Прекарали десетки години в най-тежките комунистически концлагери и затвори! Бог да прости и светла да е паметта на тези, които вече не са между нас! Днес с Жеко Стоянов – осъден на смърт през 1961 г. и един от инициаторите на декларацията, обърнахме времето!

Върнахме се назад, в годините на надеждата, когато тук, под дълбока конспирация през юни 1989г. се подписа декларация до ЦК на БКП и до свободните медии зад граница с искане за реабилитация на Н. Петков, за възстановяването на БЗНС „Н. Петков“ и другите демократични организации, за връщане към правовия ред, за свобода и граждански права. Декларацията подписаха двадесет и двама тежко репресирани земеделци. Конспирацията не беше разкрита в онзи момент. По-късно последваха арести! Моята мисия тогава беше да взема вече подписания документ и възможно най-бързо да го занеса в Пловдив, от където трябваше да го предадат до радио „Свободна Европа“ и други медии зад граница.

По-късно декларацията беше прочетена от Румяна Узунова в ефира на радио „Свободна Европа“ отразиха я и „Дойче веле“ и други медии. Призивът и смелостта на тези хора предизвика еуфория в средите на демократичната общност. Даде особено основание за смисъл. Тогава дори и не подозирахме, че само няколко месеца по-късно вече щяхме да работим по възстановяването на БЗНС“ Н. Петков“ и същевременно с това да изграждаме структурите на СДС.

Днес 32 години по-късно, пак от тук, пазейки завета на учителите ми, следвайки примера им и вярвайки силно в доброто, стартирам предизборната си кампания като кандидат за народен представител в 23-ти МИР – София с коалиция НАЦИОНЛНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА и номер 19!