За марките и мерките

преди 3 години

Силното представяне на Николай Ненчев ще доведе до обединение на демократичната общност.

От БДФ дадоха подкрепата си за ГЕРБ. Остава да видим какви гаранции са получили.

След СДС, „Обединени земеделци“ и „Политическа партия Никола Петков“ Българският демократически форум също сключи споразумение с ПП ГЕРБ за подкрепа в предстоящите избори за Европейски парламент и за бъдещо политическо единодействие.

В декларацията на БДФ се казва, че

„всяко разделение на демократичните сили е пагубно.“

Едва ли има здравомислещ и демократично мислещ българин, който да не се съгласи с това.

Но в декларацията също така се казва, че БДФ подкрепя ГЕРБ, защото:

„Тази битка пряко засяга българския национален интерес, геополитическата ни ориентация и европейската сигурност“.

Очевидно не само Жаклин Толева, но и всички в ръководството на нейната партия си дават сметка, че основният проблем днес е хибридната война, която Кремъл води срещу България. Едва ли някой се съмнява, че БСП, АБВ, „Атака“, „Воля“ и други партии са готови да обслужат интересите на Москва. Някои от тях поставят под въпрос членството на България в НАТО, други под път и над път настояват за премахване на санкциите, наложени от ЕС над някои от участниците в управлението на Русия, макар че далеч преди това Русия затвори пазарите си за български стоки. Въпреки посещенията на Първанов и Станишев при Путин търговският баланс от десетилетия е изцяло във вреда на България.

Приемаме и разбирането, че „сектантското“ отношение към ГЕРБ, стигащо до готовност да бъдат подкрепени БСП или Румен Радев, е изключително опасно за европейското бъдеще на България. Към 2016 г. излъченият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев даде достатъчно доказателства, че споделя ценностите на демократичната общност. За нея бе от жизнено значени той или поне човек с подобни разбирания да остане на площад „Невзависимост“ №2 (наричан от журналистите все още „Дондуков“ 2, въпреки, че от промяната на името изминаха 20 години). Но настояването на част от лидерите на тогавашния Реформаторски блок Плевнелиев да бъде общ кандидат, който да се яви като независим, да не би някой да каже, че играят за ГЕРБ…, уби и без това малкото шансове партията на Бойко Борисов да застане с целия си потенциал зад него.

Хубаво би било днес демократичните партии, подписали споразумение с ГЕРБ, да обяснят на избирателите какви гаранции са получили от Бойко Борисов за корекции в пагубната политика за омилостивяване на Кремъл.

Съжалява ли г-н Борисов, че под руски натиск е отстранил Трайчо Трайков, както наскоро писа английският „Гардиън“?

Съжалява ли, че не положи всички усилия през 2016 г. партиите, свързани с ЕНП, да излъчат обща кандидат-президентска двойка?

Съжалява ли, че е издигнал неприемливата за демократичната общност кандидатура на Цецка Цачева?

Съжалява ли, че след президентските избори е подал оставка точно преди да бъде финализирано споразумението за закупуване на нови изтребители? (Както впрочем направи и през 2013 г.)

Дава ли гаранция, че независимо от резултатите на изборите за Европейски парламент този път няма да абдикира от властта, докато не бъде приключена сделката за F-16?

Обещава ли, че ще отстрани всички паметници на Съветската армия в България и което е по-важно – ще поиска ли от Русия да признае, че войната, която Сталин ни обявява на 5 септември 1944 г., няма нищо общо с войната срещу нацизма?

Днес България е в състояние на хибридна война и трябва да взема спешни и решителни мерки. Вярно е, че на този етап без ГЕРБ и по-точно без подкрепата на повечето избиратели, които вече десетилетие гласуват за ГЕРБ, България няма да намери сили да отстои европейското си бъдеще. Но е също толкова вярно, че без силна вътрешна и от ЕНП подкрепа ГЕРБ няма да устои на натиска, заплахите и съблазните, напиращи от североизток.

Преди година тогавашният лидер на ДСБ Радан Кънев в прословутото си изказване за бай Х. настоя точно за това – демократичната общност да изгради силен единен политически субект, който да управлява заедно с ГЕРБ, но само ако се вземат категорични мерки срещу олигархията и срещу хибридните атаки, на които е подложена страната ни.

Странно защо неговата партия се отказа от тази позиция и влезе в коалиция с двама съпредставляващи. Не приеха плана на Николай Ненчев за изграждане на единен политически субект, за подреждане на кандидатска листа чрез предварителни избори, в които да участват одобрени от партиите и от организациите „регистрирани избиратели“.

А другата партия в коалицията самостоятелно организира предварителни избори,  в които участваха само техни кандидати, но бяха поканени да гласуват членове и симпатизанти на цялата демократична общност. След като победител в тези избори излезе господин Стефан Тафров, той обява, че няма да се присъедини към ЕНП, докато там толерират Борисов.

Тогава ние от екип „Приоритети“ излязохме с позиция, че ново дясно не се прави със стари трикове. Обвиниха ни в „анонимност“, макар нашите имена да са изписани публично. Преди няколко дни взехме решение да подкрепим кандидатурата на господин Николай Ненчев. Пожелаваме успех на „Демократична България“, но сме притеснени, че адресат на нейната основна критика не са президентът Радев,  БСП, АБВ, „Атака“ и т.н, а ГЕРБ и Бойко Борисов. Не е ясно с кого смятат да управляват на един по-късен етап? Нима мечтаят да бъдат вечна опозиция?

Не виждаме обаче и достатъчно гаранции, че СДС, БДФ. „Обединени земеделци“, „Политическа партия Никола Петков“ и всички, които подкрепиха ГЕРБ със своята марка, ще убедят ГЕРБ да престане да лавира и „балансира“.

Единствено изборът на Николай Ненчев за евродепутат ще направи приемането на Плана „Ненчев“ необратимо!  Със заминаването си за Брюксел той ще покаже, че няма намерение да оглавява, да овладява или да контролира процеса на консолидация в демократичната общност. Но мощният вот за него ще даде тласък за обединение на общността. Тласък, който лидерите на множеството партии няма да могат да игнорират.

В демократичното пространство днес витаят много марки. Но България се нуждае от спешни мерки, за да запази и да спаси европейските си перспективи.

Етикети: * * * *