За първи път Словакия ще има жена-президент

преди 3 години

45-годишната Зузана Капутова води убедително след първия тур на изборите

Силно проевропейската и либерална Зузана Капутова спечели убедително първия тур на президентските избори в Словакия с 40.55 срещу 18.66% на еврокомисаря Марош Шевчович от управляващата популистка партия СМЕР, член на ПЕС, съобщи Ройтерс.

Трети е съдията от Върховния съд и бивш министър на правосъдието Стефан Харабин с 14.4%. Той обещава да се бори с емиграцията и да отмени санкциите срещу Русия.

Във вторник ученият и предприемач Роберт Мистрик, смятан за основен конкурент на зам.-председателя на Европейската комисия Шефчович, се оттегли от състезанието в полза на Капутова. Еврокомисарят водеше по популярност през последните седмици, но две проучвания, направени още преди оттеглянето на Мистрик, показаха, че той вече не е фаворит.

Кандидатите за държавен глава бяха 13.

Зузана Капутова
Снимка Интернет

45-годишната Капутова няма политически опит, но си изгради успешна кариера като юрист, непримирим борец с корупцията.

На 30 март ще се проведе балотаж между Капутова и Шефчович. Социологическите проучвания сочат младата кандидатка за победителка и на втория тур с 65 срещу 35 на сто. Подкрепят я образованите хора от големите градове и всички, на които са омръзнали корупцията и популизмът.

Зузана Капутова е член на неголямата извънпарламентарна партия „Прогресивна Словакия“. Тя победи на първия тур въпреки липсата на политически опит. В Словакия обаче е много популярна като народния адвокат, който защитава обществените интереси. Адвокатката е позната на сънародниците си най-вече с 14-годишната битка срещу нелегално сметище в родния ѝ град Пезинок – на 20 км североизточно от Братислава. Заради това тя е отличена през 2016 г. с наградата „Голдман“ за защита на околната среда и получава подкрепа от сегашния президент Андрей Кишка, победил Фицо на изборите през 2014 г.

Вотът в събота беше предизвикателство за управляващата трипартийна коалиция година след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, който разследваше корупцията сред висшите ешелони на властта, и на годеницата му. Убийството предизвика най-мащабните и продължителни улични протести в историята на страната, след като тя се отдели от Чехословакия през 1993 г. , а премиерът Роберт Фицо подаде оставка, за да избегне предсрочни избори и за да задържи партията си „Смер“ на власт.

Президентът на Словакия се избира за срок от 5 години. Държавният глава има предимно представителни функции, но и правомощия да одобри формирането на ново правителство и да назначава съдии в Конституционния съд.

Мандатът на сегашния държавен глава Андрей Кишка изтича на 15 юни тази година, а редовните парламентарни избори трябва да са през 2020 г.

Етикети: * *