За Вигенин конституционният ред е „режим“

преди 3 години

Кристиан Вигенин

След като нападна позицията, изразена от МВнР, която осъди съветското нападение срещу България, Кристиан Вигени написа в коментар във Facebook:

 „Защо ни го пробутвате тоя 5-ти септември, сякаш историята на ВСВ започва на тази дата. Закъснялата смяна на правителството и действията му под натиска на събитията, когато съветската армия вече е на границата, са отчаян опит да се спаси режимът, нищо повече. Естествено, обстоятелствата са такива, че няма кой да се върже на това. Щеше да е хубаво в анализа на МВнР да се включат и бомбардировките на съюзниците на СССР – САЩ и Великобритания, които са довели до значителни разрушения и жертви. Защо? Защото България е подкрепяла нацистите, нацистите на практика са се разпореждали у нас. Затова отношението към комунизма или към Путин не трябва да води до изопачаване на историята – СССР е в основата на победата над нацизма. Обективният прочит ще ни доведе до помирение, не отричането на фактите. А позицията на МВнР е на първо място излишна като акт и вредна като подход.“

Очевидно за него конституционният ред, който правителството на Константин Муравиев се опитва да възстанови, е „режим“. Странно е, че наглед демократично мислещият депутат от БСП не може да надскочи калъпа на мислене на комунистите от онази епоха. За Сталин и за всички негови последователи тогава държавите са се разделяли на „социалистически“ (СССР) и капиталистически (всички останали). Комунистите не правят особена разлика между демократичните Великобритания и Франция и нацистка Германия. За Сталин през 1939 г. е важно „капиталистическите държави“ да воюват помежду си, а СССР да се облагодетелства. Това е философията на договора „Рибентроп-Молотов“. Затова и някои български комунисти излизат с призиви за „съюз със СССР и прогресивна Германия“. Когато България става член на Тристранния пакт, някои комунисти одобряват, а други са пасивни.

Разбира се, след 1934 година демокрацията в България е потъпкана. Конституционният ред е на практика суспендиран, но формално Търноивската конституция е в сила. Комунистите обаче нямат никакво намерение да възстановят нейното действие. Те искат да проведат „социалистическа революция“, да наложат еднопартиен режим – който наричат „диктатура на пролетариата“, да отнемат собствеността на гражданите и т.н.

Макар да не са изразили никакъв протест, когато след много опити да остане неутрална България става член на Тристранния пакт (де факто нацистки васал), те инициират въоръжена борба срещу собствената си страна, когато Хитлер напада Съветския съюз.

Това е забележително. За тях няма проблем, че Германия е нападнала Полша, Дания, Холандия, Белгия и Люксембург, но когато напада Съветския съюз – това вече е casus belli (повод за война).

Комунистическите партизани предприемат бойни действия не за да възастановят суспендирания конституционен ред, а за да наложат режим от съветски тип.

Англичаните и американците бомбардират България, защото нашите власти глупашки са им обявили война! Но тогава България, макар и конституционният ред да е потъпкан, не е фашистка страна. В Народното събрание опозиционни депутати се изказват остро срещу тази глупава авантюра. Можем ли да си представим нещо подобно да се случи в германския Райхстаг, когато Хитлер обявява война на Америка?

На 2 септември 1944 г. именно опозицията на всяко сътрудничество с Хитлер идва на власт. Целта ѝ е не да запази някакъв режим, а да възстанови конституционния ред.

За комунистите, които не крият намерението си да го унищожат, това е „капиталистически трик“.

Втората световна война, разбира се, не започва на 5 септември 1944 г. Но дотогава, докато траят битките при Москва, Сталинград и Курск, Съветският съюз признава българския неутралитет и поддържа легация в София. Което не му пречи, когато  България излиза от Тристранния пакт, да ни ни обявяви война.

Тъжно е, че дори за най-европейски изглеждащите депутати от БСП опитът да се избегне съветската окупация и кървавата разправа на БКП с цялото българско общество е „трик“.

Очевидно шансовете за национално помирение у нас са нищожни!

Етикети: * *