Задава се тежка предизборна битка за София

преди 3 години

Само софиянец, отраснал в семейство достатъчно дистанцирано от комунистическия режим, „изгнил“ по митингите през 90 –те години и през 2013 г., незасегнат от корупционни скандали, доказан професионалист, достатъчно известен и достатъчно харизматичен ще може да спре похода на БСП към кметското кресло в столицата.

Мая Манолова

Софийската организация на БСП търси кандидат-кмет за столицата по модела на номинация и явяване на избори и спечелването им „Румен Радев“. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов в студиото на Нова телевизия. От столетницата си дават сметка, че човек от близкото обкръжение на Корнелия Нинова няма шанс да седне в кметското кресло. Но и че ако издигнат от тях кандидат бъде избран, този пробив в някогашната най-важна „синя крепост“ би прекроил политическия пейзаж в България може би за десетилетия наред.

С кандидат като Мая Манолова – крайно непопулярна, докато беше червен депутат, но извоювала си имидж на „народен закрилник“, откакто стана омбудсман, издигната като „независима“ БСП има реален шанс за победа независимо от тежките разправии, които раздират партията.

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова е крайно неприемлива за традиционните десни избиратели, а през последната година успя да си навлече гнева и на много аполитични софиянци. Ако ГЕРБ я издигнат за пореден мандат или предложат кандидат от близкото обкръжение на Бойко Борисов, шансовете на „софийския Радев“ нарастват значително. Споменът за фиаското, свързано с кандидатурата на Цецка Цачева, би трябвало да накара Бойко Борисов и обкръжението му да се смирят.

От своя страна в ДБ трябва да преценят кое е по-важно за тях в дългосрочен план.  Да се разграничат от ГЕРБ, или да не допуснат избирането на червен кмет на София.

През 2016 година партиите от Реформаторския блок и най вече ДСБ имаха готовност да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат, докато от ГЕРБ изпитваха дълбоки колебания. Според някои наблюдатели Бойко Борисов е предпочитал да издигне друг кандидат, за да омилостиви Кремъл. От ДСБ се опитаха да съчетаят издигането на Плевнелиев като единен кандидат с ясно разграничение от ГЕРБ. Искаха той да се яви като независим, а не като кандидат на ГЕРБ, дори ако Борисов предложи на РБ да излъчи кандидата за вицепрезидент.

Провалът беше предизвестен.

Планът на Паргов ще бъде осуетен само ако ГЕРБ хвърли цялата си мощ зад кандидат, който да олицетворява житейските и политическите разбирания на столичните избиратели на ДБ и гарантира подкрепата за него и от ръководството на тази коалиция.

Кандидатът трябва да е софиянец, отраснал в семейство, достатъчно дистанцирано от комунистическия режим, „изгнил“ по митингите през 90-те години и през 2013 г., доказан професионалист, незасегнат от корупционни скандали, човек който няма репутация на въжеиграч, достатъчно известен и достатъчно харизматичен.

Намирането на такъв кандидат към днешна дата изглежда като мисия невъзможна.

Взаимодействието между ГЕРБ и ДБ също.

Единствено ако ръководствата на ГЕРБ и ДБ надскочат своето его и тясно партийните калкулации и разберат, че задаващата се битка за София ще предопредели в каква България искаме да живеем, походът на силите, които искат да отклонят страната от евроатлантическия ѝ път на развитие, може да бъде спрян.

Етикети: * *