Законът на Парето и бъдещето на Украйна

преди 6 месеца

Има такъв закон в модерната наука: 80 % спрямо 20 %. Действа икономиката, в политиката и социологията. В социологията законът казва, че всяко общество се състои от 80 % сива маса посредствени индивиди и от 20 % активна, интелигентна, действена част, която е движеща сила на прогреса и променя света към по-добро.

Има такъв закон в модерната наука: 80% спрямо 20%. Действа в икономиката, в политиката и социологията. В социологията законът казва, че всяко общество се състои от 80% сива маса посредствени индивиди и от 20% активна, интелигентна, действена част, която е движеща сила на прогреса и променя света към по-добро.

Скъпи мои порошенковци, поздравявам ви, че принадлежите към втората група! Към онова малцинство, върху което се крепи човечеството.

Президентите идват и си отиват, повечето политици сменят цвета си като хамелеони, сивата маса винаги остава сива, гонена от мисълта да натъпче търбуха и ако остане време, да се порадва на някакво зрелище. Телевизионно, ако е възможно.

Президентът с всички сили се напъваше да ги издърпа към Европа, към цивилизацията. Ама на тях не им трябват таквизи работи. Чувстват се комфортно около копанята. На аванта. „Хапни, пийни!” Другото не влиза в графата „ценности”.

Ценности притежава малцинството. Остатъчните 20%. Същите, които орат и сеят, вдигат революции, създават, творят, чистят мръсотията, оставаща след пълзенето на другите 80%, и се стараят тези 80% да живеят прилично, както водещите 20%. Не в коптори и кенефи, а в жилища, с реални избирателни права, с реалната възможност да избират, с права и доходи да пътуват, да бъдат независими и свободни.

Няма да забравя как през март 2015 г. някакъв „националист” ми обясняваше, че държавата трябвало да издържа националистите, защото повече от 100 години те унищожавали Украйна и избивали другите националисти. Оттогава не го бях чувала. Сега разбрах от Фейсбук, че изобщо не е гласувал на президентските избори. Сигурно, защото е решил, че си е свършил работата…

Да кажа, че ме боли, значи нищо да не кажа. Боли ме цялата Украйна. Боли ме Крим. Болят ме Небесната стотица, Киндрат и падналите герои. Моля се за тях и им искам прошка. Прошка, задето не можахме да противодействаме на онези безотговорни, бездуховни скотове, избрали Върховния главнокомандващ от телевизионните сериали.

Боли ме за Пьотр Порошенко. За Порох (барут – бел. ред.). Побелял и уморен, раздал се без остатък, жертвал половината от състоянието си в името на Отечеството. Благодарна съм, че ми даде очи и разум да различа черното от бялото, истината от пропагандата, шегата от простащината, истинския патриотизъм от простотизма, верността от предателството.

Щастлива съм, че имах възможност да изпитвам гордост със своя президент, да стискам яката му десница, да го подкрепям в усилията да тегли страната ни напред и нагоре.

Пьотр Алексеевич Порошенко завинаги ще остане моят Президент! Ще бъда до него и в опозиция.

Днес реших да се запиша в партия „Солидарност“.

Ох, изплаках сълзите си и отново съм готова за борба.

Приемете ме в редиците на партията и на опозицията, Пьотр Алексеич!

Етикети: * * *