Законност, справедливост, или просто удобство?

преди 3 години

Ясно е, че мажоритарната система води до избавяне на неудобствата на сегашната пропорционална система на де факто управление на ГЕРБ -ДПС.

Слави Трифонов

Ако има нещо парадоксално около новата партия на Слави, то това е обявената цел – да възстановява справедливостта.

Този казус има няколко страни.

Ако справедливостта е да се спази законът, то тогава НЕ трябва да се признаят резултатите от референдума – защото макар и с малко, гласовете не достигнаха. Тоест тук справедливостта и законът се разминават.

От друга страна, парламентът беше длъжен да се произнесе по тези резултати, но пък самият парламент не прие внесеното предложение на ГЕРБ – съвсем законно, като това е вероятно единственият случай в този парламент, за който ГЕРБ – случайно или не – не събра мнозинство. Отново справедливостта по Слави и законът се разминаха.

На трето място, от предложенията на референдума на Слави, с които ще връща справедливостта, три – за директния избор на полицейски началници, за електронното дистанционно гласуване и за намаляване на броя на депутатите, бяха обявени от КС извън компетентността на парламента, който разреши референдума.
Тоест и тук няма как да се преследва справедливостта, без да се наруши законът.

Четвърто, от гласуваните на референдума три въпроса резултатът на един вече е приет от парламента чрез промяна на закона – за субсидиите на партиите.

Пето, приемането на задължително гласуване на всички избори вече доказано не увеличава избирателната активност, поради което не е ясно какво точно това ще промени.

Шесто и последно. Изглежда, че единственият смисъл на новата партия е да въведе мажоритарна система в два тура. Като виждаме, че в мажоритарните местни избори в допитванията за кметове навсякъде водят кандидатите на ГЕРБ и ДПС и тук-там на БСП, е ясно, че мажоритарната система води до избавяне на неудобствата на сегашната пропорционална система на де факто управление на ГЕРБ -ДПС.

Ерго, това ще да е целта.

Справедливо, без мимикрия Д(П)С да управлява България.

Етикети: * * *