Вандализмът не променя историята

преди 8 месеца

За България все още предстои много от тези свидетелства на епохата да бъдат изведени от централните градски пространства и да бъдат поставени в музея.

Историята не може да се променя. Активистите, жадуващи да прекроят времето и пространството изцяло по модела на собствените си възгледи и – по-често – емоции трябва да знаят това. Прекарах първите 30 години от живота си в обществена система, практикуваща цензура на миналото с цел контрол върху настоящето и бъдещето – изцяло по Оруел. След 1989-та потиснатата истина за миналото се завърна и покри с позор тези, които продължаваха да я отричат – за беда на самите себе си. Историята не бива да се променя. Логиката на времето е конструирана така, че всяко поколение наново пише историята на света – не защото има право да я променя, а защото има правото да я интерпретира.

Премахването на паметник не променя историята. То отваря конфликт в обществото днес и за в бъдеще. Източна Европа може да даде добър урок на тези, които смятат да променят историята, унищожавайки нейните паметници. Повечето бивши комунистически общества премахнаха паметниците на комунистическите диктатори от общественото пространство, където те бяха издигнати за да доминират съзнанието на хората. Преместиха ги в специално създадени за целта паркове и музеи, където те продължават да изпълняват една от своите предишни функции – свидетели на епохата, която е отминала. За България все още предстои много от тези свидетелства на епохата да бъдат изведени от централните градски пространства и да бъдат поставени в музея. Същото ще трябва да направят и тези, които снеха и хвърлиха в реки и пристанища паметниците на хора от отдавна отминали времена. Те ще трябва да се помирят с историята – защото не могат да я премахнат. Защото преживяното и написаното остава – слава Богу! Книгите не горят – те се завръщат когато цензорите и подпалвачите вече ги няма.

Матероалът е взет от Facebook страницата на Огнян Минчев. Заглавието е на редакцията.

Етикети: *