Заради климата българският домат е най-вкусният в света

преди 1 година

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци.

novini.london

BG доматът е най-вкусен в света. В това са убедени всички чужденци, които идват в страната ни, както и българите, които се връщат от почивка или командировка зад граница. На какво се дължи уникалният вкус?

“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии. Най-хубавите домати зреят в по-южните райони: Сандански, Кресна, Хасково, Първомай. Но и в другите части на страната се отглежда отлична продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между севера и юга не е голяма.

По-различно стоят нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина климатът е доста различен. Заради 40-градусовите жеги доматите при южните съседи “прегарят” и остават със зелени пръстени в горната част.

“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде не са яли домати като нашите, а страната им е сред големите производители”, коментира и Мариана Милтенова от Съюза на градинарите. Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики: слънце, почви, начин на отглеждане и сортове. За съжаление производството у нас бе сринато, защото в миналото продукцията на домати е била 40 пъти по-висока.

Още преди Втората световна война германски експерти са категорични, че земята в България може да храни население до 25 млн. души. Топлото време и обилните дъждове през май спомагат плодовете да узреят хубаво и да добият така изразения сладко-кисел вкус. В него се крие магията на българския домат, която го прави неповторим. По качества той превъзхожда гръцките, турските и дори италианските си събратя.

„Освен типичния вкус българският домат притежава месеста консистенция и нежна кожица. Има добър външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го превръща в истински боец срещу рака”, казва доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив. Тя е създателката на уникалния сорт “Розово сърце”, чиито плодове са едри, вкусни и достигат тегло над 500 грама.

Агроспециалистката показа и най-новия сорт “Алено сърце”, който обещава да се превърне в бестселър за производители и потребители. Растенията са отрупани с едри завръзи. “В момента го изпитваме, но резултатите са повече от окуражаващи. Надявам се догодина напролет да пуснем на пазара семена от него”, каза доц. Ганева. “Алено сърце” е едър, с нежна кожица и още по-сладък. Извлечен е от стария сорт “Биволско сърце”.

Чери домат “Аля” е другото изобретение на институт “Марица”. Плодчетата му са огненочервени и убийствено вкусни. Леко хрускат, но имаш чувството, че ядеш бонбончета.  

“Едни харесват по-сладък, други – с малко по-кисел вкус. Имаме сортове, които отговарят на всички европейски изисквания и са конкурентни на чуждите. Нашите се отличават с високи добиви, качество на плодовете, добра твърдост и отлични биологични характеристики”, изтъква доц. Ганева. Според нея вкусът се определя, на първо място, от сорта, на второ, от добрия баланс на захари и киселини и на трето – от климатичните условия. У нас няма толкова екстремно високи температури, които да предизвикват жълти пригори по плодовете.

“Нещо повече, чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато са отглеждани на българска земя, значително подобряват качествата си”, споделя доц. Ганева. Освен климатичните условия важни са и агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както върху химичния състав, така и върху външния вид на плодовете. В началото на почвата се дава азот, а при завръза – калий.

Нужно е също и оптимално поливане, което при зреенето трябва да се увеличава. Много са изпитаните български сортове домати, но напоследък се оформиха топ 5. Розовият се превърна в лидер заради своята сладост, нежна кожица и типичен аромат. Плодовете от него стигат 500 г,  а в много случаи и повече.

“Розов блян” е друг сорт с плоско-кръгли плодове, които тежат около 300 грама бройката. Той е с баланс на сладко-кисел вкус. “Розова магия” е местна селекция, която подобрява добивите, плодовете са гладки и не са напукани. “Ники” е хибриден сорт и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, плътен, месест и некисел.

Новият сорт “Финал” дава едри домати с превъзходен вкус. “Заблуда е да се твърди, че баби от години събират семена и произвеждат от тях разсад. Ами ако растенията са болни, рискът да не получиш никакви добиви на следващата година е огромен?!”, предупреждава доц. Ганева. Цените сега са от 57 до 86% по-високи.

През юли миналата година 69% от предлаганите домати са били български, а вносът е 21 на сто, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тъй като тя следи търговията на едро, вероятно относителният дял на BG-продукцията на пазарите е по-голям, защото мнозина от малките производители я предлагат директно.

Слуховете за забрана от ЕК не са верни 

Слухове за пореден път “забраниха” българските розови домати. През миналата седмица в доста сайтове бе повторена информация от 2013 г., според която регламент на Европейската комисия предвижда спиране на продажбата и дори размяната на несертифицирани семена. А от такива се произвежда голяма част от българските зеленчуци, включително и розовият домат “Биволско сърце”.

Няма регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, категорично опровергаха “новината” от земеделското министерство. Оттам уточниха, че през май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на регламент за производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, т.е. семена. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11 март 2014 г. (650 гласа “против” регламента и само 15 “за”). Проектът окончателно е оттеглен от ЕК през март 2015 г.

Но дори и в този проект на регламент не се съдържали разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, произведени от семена, непреминали процедура за сертификация, твърдят агроекспертите.

Етикети: * * * *