Защо ще гласувам за Николай Ненчев

преди 5 месеца

Искам силна Европа. Ето защо ще гласувам с бюлетина № 7.

Тодор Влаев, общински съветник в Столична община от СДС от 1995 до 2003 г.

Сред врявата на кресльовците, които ще „спират грабежа” , ще „бранят България”, ще осигуряват пенсии и европейски заплати и други подобни глупости, е трудно да се забележат разумните идеи, а още по-малко – европейските. Уви, относително малко са тези, които осъзнават, че ще гласуват за кандидати, които да решават европейски, а не национални проблеми. А най-съществените национални проблеми на всяка държава-член на Европейския съюз са частни случаи на общ, европейски проблем и неговото адекватно разбиране и решаване на европейско равнище е ключ към успеха на всяка страна.

Един фундаментален проблем на Европа е агресивността на Русия, руският иманентен ненаситен нагон към териториална експанзия, към доминиране, към някакво величие, базирано на военна сила. Проблемът е на повече от 200 години. Той е перманентен – през 90-те години ние, европейците, се опитахме да приобщим Русия към нашето семейство. Не успяхме. Русия се самоизолира и отново се подготвя за военна конфронтация. Нашата Европа е в опасност.

Когато Европа е била „Европа на нациите”, както сега е модерно да се казва, Русия е била велика сила, бидейки по-голяма и силна от всяка една страна поотделно. Дори и междудържавни коалиции са бивали по-слаби (нека отбележим – само във военно отношение ). Само в разединена Европа Русия може да бъде „велика сила”, да диктува, да царува.

Най-сетне имаме обединена Европа, Европейски съюз, който като цяло е вече сила, една „Велика сила”, по-голяма от Руската. Затова и руската агресия е насочена, както никога преди, към разединяването на Европа, към възраждането на „Европа на нациите” чрез поддържане на националистически организации, създаване на „пети колони“, купуване на политици и дезинформация. Заедно с това тя подхранва и един дълголетно насаждан страх от грубата й сила. И трябва да признаем, че в хибридната война се справя доста добре. Налице са реални пробиви в нашата сигурност – заплаха за мира и икономическото благоденствие на нашата Европа.

Трябва да запазим и да увеличаваме силата на Европа. Европа се нуждае от хора, които разбират механизмите (тайни и явни) на руската агресия. Хора, които могат да отворят очите на слепите за тихата (хибридната) агресия на Русия. Хора, които могат да подпомогнат преодоляването на атавистичния страх от „великата” груба сила. Хора, които Русия не може да подкупи. И хора, които (за разлика от кресльовците – проруски националисти и псевдопатриоти) могат да работят в Европейския парламент съгласно нашата българска национална идея – „Съединението прави силата“ .

Ето затова ще гласувам за Николай Ненчев с бюлетина №.7.

Етикети: * *