Зелена улица за преговори със САЩ за F16

преди 3 години

Вчера „Приоритети” прогнозира, че точно тези три партии ще подкрепят искането на правителството със 132 гласа

Със 130 гласа „за”, 84 – „против”  и нито един въздържал се Народното събрание даде зелена улица на правителството да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребителите F16. Предложението беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против бяха БСП, Воля и коалиционните партньори на ВМРО в Обединени патриоти НФСБ и Атака.

При първото гласуване „за“ проекта за решение гласуваха 131 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ – 0 . Депутатът от БСП Филип Попов предложи прегласуване и този път „за“ проекта за решение гласуваха 130 депутати, „въздържали се“ – 0 и „против“- 84. Освен преговори парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на междудържавен договор с правителството на САЩ.

Вчера „Приоритети” прогнозира, че точно тези три партии ще подкрепят искането на правителството със 132 гласа. Е, двама от „Коалиция F16” отсъстваха.

Дебатите продължиха над три часа. В началото от БСП поискаха в парламента да дойде премиерът Бойко Борисов. От ГЕРБ пък заявиха, че в залата трябва да присъства върховният главнокомандващ президентът Румен Радев. Нито един от двамата не се появи.

Още в началото лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС категорично подкрепя решението и ще гласува „за“. „От близо 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната“, подчерта той и припомни важни решения по този въпрос през 1990, 1999, 2017 г. „Купуваме сигурност, а не просто бойни самолети”, каза Карадайъ. Според него точно по тази тема няма място за популизъм.

Социалистът Кристиан Вигенин заяви, че БСП подкрепя модернизацията на армията, но няма да подкрепи отклонението от предварителните параметри и че партията му няма да отстъпи от лимита от 1,8 милиарда лева.

Лидерът на Воля Веселин Марешки поиска референдум, за да кажат избирателите как да се харчат парите им като данъкоплатци. „Нека не се превръщаме във врачки дали НАТО ще продължи да съществува“, критикува Веселин Марешки и отсече, че никой не го е еня за интересите на българския народ.

Лидерът на НФСБ и доскорошен вицепремиер Валери Симеонов се обяви твърдо против преговорите за F16, защото така по никакъв начин няма да бъде обезпечен суверенитетът на българското въздушно пространство. „Единственият начин за опазване на небето над България е чрез ракетни бази”, смята Симеонов. Той каза още, че когато се изопачават първоначални условия в полза на един от участниците, това е позорно и предрече, че Италия и Швеция ще обжалват едно такова решение. „Тези дебати са доста срамни и позорни и ако Димитър Списаревски е свидетел на това, ще се обърне в гроба“, заключи Валери Симеонов.

Лидерът на Атака Волен Сидеров излезе с няколко конкретни предложения към колегите си от Народното събрание. „Темата на обсъждане е дали да гласуваме да се започнат преговори, всичко друго е патос и емоции.“ Сидеров предложи да преговаряме и с Русия за самолети, а САЩ да ни дадат F16 безплатно, защото ползват 4 бази у нас без пари. „Предлагам правителството да започне да преговаря не само със САЩ, а с всички държави, които могат да ни предложат нещо. С Швеция, въпреки че тя не е член на НАТО, с Италия, с Португалия, а също така и с Руската федерация, въпреки че не е в НАТО. Те могат да ни предложат също добри условия. Турция е в НАТО, но купува от Русия ракетни установки“, каза Сидеров. „В България всички разбират от политика и футбол, сега вече и от самолети. Българският национален интерес изисква да изискваме максимално изгодните условия от всяка държава“, заяви накрая лидерът на Атака и председател на ПГ на Обединени патриоти.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, припомни и показа интервю на Радев като командир на ВВС, в което казва, че час по-скоро трябва да купим именно F16, защото сме заплашени да загубим въздушния си суверенитет. „Каква е промяната, когато той вече е политик и има съответните обвързаности и зависимости от тази политическа сила, която го издигна за президент?“, попита Цветанов. Той припомни, че 10 държави от ЕС-членки на НАТО, използват точно F16 и само две – „Грипен”.  „Днес трябва да вземем важно политическо стратегическо решение, касаещо и теми, които сме засягали на КСНС при президента. Всеки един от нас трябва да направи информиран избор, а откритото заседание опроверга всички съмнения за непрозрачност“, каза още Цветанов.

„Днес е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива важни решения с дългосрочен резултат“, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.  Според нея „начинът, по който се проведоха дебатите, злепостави САЩ. Второ, злепостави и България пред европейските ни партньори. Трето, вземат се неопределено количество пари за тази сделка от нашите и вашите пари. Четвърто, това добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война“, заяви Нинова навръх своя половинвековен юбилей. „БСП няма да подкрепи това решение, гласуването е предрешено и явно ще мине. Това стратегическо решение за България ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция в Народното събрание? Позицията на БСП е последователна и ясна – за модернизацията на българската армия, за правовата държава. След като парламентът реши нещо, трябва изпълнителната власт да го изпълнява“, завърши Нинова. През цялото време тя не се обръщаше към председателя на парламента и депутатите, а към българския народ.

Шефът на Комисията по отбрана в НС, бивш командир на ВВС и бивш началник на отбраната, Константин Попов изказва благодарност „към всички, които работиха да стигнем дотук, защото нямаше как да имаме информирано решение без този дълъг труд”. „Дали правителството е избрало правилния път – смятам, че беше правилно, защото правителството иска Народното събрание да изпълни своите контролни функции. Защото, ако не минем през тази процедура, така народните представители поради липса на информация може да не ратифицират споразумението“, каза ген. Попов.

„За пореден път ставаме свидетели на един дебат, в който политическите страсти, а и политическите сметки надделяха над националните интереси и сигурността на България. Ние не гласуваме НС да вземе решение да сключи сделка утре, а да започнем преговори. Изказваха се откровени лъжи, меко казано, неистини“, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той честити рождения ден на Корнелия Нинова и заяви, че на този ден ще се вземе едно важно решение за България.

Каракачанов припомни , че от 2004 г. вървят опитите за модернизация на българските въоръжени сили и все нещо не се случва. „Докога?“, попита военният министър. Както се казваше в един стар виц, няма никакво значение дали е шведски, или съветски, важното е българската армия да бъде въоръжена с най-мощното, най-качествено въоръжение. Ако ние закупим самолета F16, блок 70, ние ще имаме предимството, че ще имаме най-модерния самолет.

Решението е в ръцете на българското Народно събрание. Аз лично ще благодаря на всички от името на МО, но най-вече на българските военнослужещи. Всеки един български народен представител, който днес подкрепи правителството, ще гласува за сигурността на България и една модерна българска авиация“, завърши словото си след повече от 3 часа дебати военният министър.

Своята благодарност към депутатите изразиха от трибуната и зам.-началникът на отбраната генерал лейтенант Димитър Илиев и командирът на ВВС генерал майор Цанко Стойков.

Етикети: *