Зоран Заев се съветва с Иван Костов за евроинтеграцията

преди 5 месеца

Македонският премиер Зоран Заев се срещна с експремиера на България Иван Костов, който посети Скопие,

vlada.mk

Снимка vlada.mk

Двамата са разговаряли за важността на съседските отношения между двете съседни страни за региона като цяло, както и за перспективите пред евроинтеграцията на Северна Македония.

Експремиерът Костов, през чийто мандат започнаха преговорите на България с ЕС, изтъкна смелостта и прогресивната политика на премиера Заев, благодарение на които Скопие се присъединява към НАТО и получи перспектива за членство в ЕС, посочва македонската страна.

На срещата Иван Костов е споделил с македонския си колега идеи от своя опит в евроинтеграцията и реформите, както и политиките, необходими за постигането на икономически растеж и развитие.

Българският държавник е подчертал и приноса на Заев за подобряването на стабилността в региона и решаването на дългогодишния спор с Гърция чрез сключването на Договора от Преспа.

Тези промени в региона са от огромно значение за по-нататъшното развитие на отношенията между македонската и българската страна, особено в сферата на икономиката и за инфраструктурните проекти като Коридор №8, се казва още в съобщението.

Премиерот Заев и поранешниот премиер на Бугарија Костов: Прогресивните политики на македонското лидерство донесоа членство во НАТО и изгледни перспективи за скорешно членство во ЕУ

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев денеска го прими во посета поранешниот премиер на Република Бугарија Иван Костов, кој се заблагодари за можноста да се сретне со премиерот Заев и да разменат мислења од важност за соседските односи меѓу двете земји, за регионот, како и за перспективите на нашата земја во однос на нејзината европска интеграција.

Поранешниот бугарски премиер Костов, во чиј мандат неговата земја ги започна преговорите со ЕУ, на средбата а истакна храброста и прогресивните политики на премиерот Заев кои на земјата и донесоа членство во НАТО, изгледни перспективи во процесот за членство во ЕУ, како и сериозен придонес за стабилноста и развојот на регионот, со одлучноста во решавањето на спорот со Република Грција со Договорот од Преспа.

Овие промени во регионот се и од огромно значење за натамошниот развој на односите меѓу Република Македонија и Република Бугарија, особено во делот на економската соработка и во соработката на инфраструктурните проекти за поврзување од Коридорот 8.

На средбата се разменија ставови и искуства на поранешниот премиер на Р. Бугарија Иван Костов во однос на одделни прашања од процесот на зачленувањето на во ЕУ, кои се однесуваат и на неопходните внатрешни реформи и политики за постигнување на економски раст и развој.

Етикети: * *