Зузана Чапутова стана първата жена президент на Словакия

преди 3 години

На балотажа тя получи 58,4%, а кандидатът на управляващата партия Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия - 41,6%

Зузана Чапутова, 45-годишната адвокатка, природозащитничка и активистка, ще стане първата жена президент на Словакия, предадоха световните агенции.

Снимка Уикипедия

 Чапутова получи 58.4% от гласовете на балотажа в неделя на президентски избори, а кандидатът на управляващата в Словакия партия Марош Шефчович, който е зам.-председател на Европейската комисия, получи 41.6%. Предвижданията бяха гласоподавателите да накажат управляващата партия „Смер“ една година след убийството на журналиста Ян Куцияк, предизвикало масови протести.

Шефчович се е обадил по телефона на Чапутова, за да я поздрави за победата.

Чапутова побеждава в повечето избирателни райони. Особено масово за нея са гласували в столицата Братислава и околностите (73.74%). За Чапутова са дали гласа си общо 1 055 118 избиратели, а за Шефчович – 751 924. Избирателната активност е била 41.8% от общо 4 450 000 избиратели – най-ниска за цялата история на президентските избори в Словакия, които от 1999 г. насам са общо пет.

Чапутова ще поеме поста от Андрей Киска на 15 юни. Новоизбраният президент каза, че ще работи в интерес на сплотяването на гражданите на Словакия и ще се стреми да получи доверието и на тези, които не са я подкрепили. Първата й визита ще бъде в Чехия.

Зузана Чапутова е родена на 21 юни 1973 г. Завършва Юридическия факултет на Университета Коменски в Братислава през 1996 г. и получава магистърска степен. По време на следването си и след това работи в местното самоуправление в град Пезинок – първо като помощник в правния отдел, а по-късно като заместник-началник на градската администрация. От 1998 г. работи като ръководител на проект в Гражданското сдружение за развитие на местните общности. От 2010 г. е адвокат. През 1998-1999 г. завършва курсове за обучение по „Общо управление – управление на промяната“, а през 1999 г. – за обучение по посредничество, акредитирано от Министерството на образованието. Тя е член на глобалната мрежа от екологични прависти

Чапутова е политическият новак, подкрепяна от протестното движение „Проевропейският либерал“ и  от малката Словашка прогресивна партия, която няма парламентарно представителство. Тя ще бъде част от вълната от популистки политици, заливаща Европа.

Етикети: * *